Młodzież naszej szkoły (II Liceum Ogólnokształcące im. gen. Gustawa Orlicz – Dreszera w Chełmie) wzięła udział w wyjątkowych warsztatach plenerowych „Jesień w EkoKuchni Świata – smaki i języki w jednym garnku”.
W jesiennej scenerii Strzelnicy Myśliwskiej w Kumowej Dolinie odbyły się warsztaty językowe w plenerze, które połączyły naukę języków obcych z ekologią, kulinariami i dobrą zabawą.
Pod okiem doradczyń metodycznych ds. języków obcych LSCDN o/Chełm –młodzież łączyła naukę języków angielskiego, francuskiego, niemieckiego i rosyjskiego z odkrywaniem smaków kuchni świata.
Gościem specjalnym wydarzenia był znany kucharz i podróżnik – Wojciech Charewicz, który poprowadził pokaz gotowania na żywo. W barwny sposób opowiadał o smakach kuchni angielskiej, niemieckiej, rosyjskiej i francuskiej, a na zakończenie przygotował kulinarną niespodziankę dla wszystkich uczestników.
W warsztatach wzięli udział także nauczyciele języków obcych z Chełma i powiatu chełmskiego. Spotkanie zakończyło się degustacją potraw i rozmową o tym, jak łączyć naukę języków z praktycznym doświadczeniem, kulturą i troską o środowisko.
To było inspirujące spotkanie pełne smaków, zapachów, dobrej energii i praktycznej nauki języków obcych – m.in. dzięki uprzejmości i zaangażowaniu łowczego okręgowego Mirosława Sawickiego.
Fotorelacja:










