„Samą kwestię podkarmiania natomiast możemy ująć w następujących pytaniach: kiedy, gdzie, co oraz w jaki sposób należy dokarmiać?
Kiedy? W drobnych ilościach jak najwcześniej w listopadzie i grudniu: a co do pory dnia – to najlepiej w godzinach popołudniowych.
Gdzie? Przy wyborze miejsca trzeba brać pod uwagę zimowe ostoje zwierzyny.
Co do jakości pokarmu, to podawać przede wszystkim liściarkę, koniczynę suszoną, owsiankę, buraki, a z pasz treściwych owies, żołędzie i kasztany.
Nie należy podawać tylko jednego gatunku, lecz możliwie razem trochę paszy objętościowej, okopowej i treściwej.
Pasza objętościowa bowiem wypełnia żołądek, okopowa daje odpowiednią ilość wilgoci, a pasza sucha lub treściwa działa specjalnie dodatnio na rozwój cielesny zwierzyny.
W jaki sposób należy podkarmiać? Podawać winno się karmę jak najlepszej jakości, bo dawać karmę gorszą, to oszczędność na niewłaściwym miejscu.”
źródło: Myśliwy. Wspomnijmy dawne czasy.
GALERIA: