WKŁ nr 151 „Żubr” w Lublinie na prośbę Koła Gospodyń Wiejskich „Razem Lepiej’ w Ksawerówce w dniu 26.11.2022 r. uczestniczyło w projekcie na promocję Lasów Państwowych
Wszyscy wiemy jakie zbawienne działanie ma las. W otoczeniu przyrody, śpiewu ptaków, z dala od hałasu i spalin samochodów człowiek uspokaja myśli, znajduje chwile wytchnienia i odprężenia. Las to również miejsce życia wielu gatunków roślin i zwierząt, a dla nas ludzi bogate źródło różnorodnego pożywienie: mięsa z łownej zwierzyny, grzybów, owoców leśnych, miodu oraz ziół.
KGW „Razem Lepiej” w Ksawerówce pod patronatem Lasów Państwowych realizowało projekt „Naturalnie! Ksawerowskie specjały z lasu!”.
Partnerami tego wydarzenia byli: Nadleśnictwo Krasnystaw oraz Wojskowe Koło Łowieckie nr 151 „Żubr”. Gościli również przedstawiciele firmy Elite Expeditions, która zajmuje się skupem, przetwórstwem i sprzedażą dziczyzny. Celem projektu była promocja żywności pochodzenia leśnego oraz przypomnienie i wskazanie nadzwyczajnych korzyści wypływających z polskich lasów i jego darów.
Obecni wysłuchali ciekawych, merytorycznych wiadomości. Pani Monika Krysiak z Nadleśnictwa Krasnystaw zaprezentowała prelekcję na temat prozdrowotnych walorów lasów i bogactwa żywności pochodzenia leśnego, a łowczy Krzysztof Kosierb z Wojskowego Koła Łowieckiego nr 151 „Żubr” przedstawił zadania kół łowieckich prowadzących gospodarkę łowiecką w zakresie ochrony i regulacji populacji zwierząt łownych.
Wśród zaproszonych było wielu znamienitych gości m.in.: Poseł na Sejm RP Teresa Hałas, Starosta Krasnostawski Andrzej Leńczuk ,z-ca nadleśniczego Nadleśnictwa Krzasnystaw Michał Jarosz, a także Przedstawiciele Samorządu Gminy Fajsławice – Wójt Janusz Pędzisz wraz z Zastępcą Mieczysławem Paluchem oraz Przewodniczący Rady Gminy Fajsławice Sławomir Michalak.
Po części teoretycznej z merytorycznymi prelekcjami wszyscy uczestnicy mogli posmakować wielu specjałów przygotowanych przez pracowite członkinie KGW „Razem Lepiej” , a było ich co nie miara, m.in.: rosół z bażanta, dzik w sosie śmietanowo-ziołowym z jagodami jałowca i lebiodką pospolitą, pasztet z zająca ,kiełbasa z dziczyzny, słodkie wypieki z dodatkiem leśnych owoców, krokiety z kominkami, a także aromatyczny, gorący grzaniec z suszem z tarniny i ulęgałek oraz przepysznych wyrobów firmy Elite Expeditions.
Uczestnicy spotkania obejrzeli wystawę trofeów myśliwskich przygotowanych przez WKŁ nr 151 „Żubr”. Wszyscy bardzo miło spędzili czas, który dodatkowo umilały dźwięki leśnych przyśpiewek Zespołu Śpiewaczego „Fajsławianki”.
Z myśliwskim pozdrowieniem
Darz Bór
Łowczy WKŁ nr 151 „Żubr”
Krzysztof Kosierb